Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

Avast víruskereső lelassítja a Firefoxot

Bármilyen interneteléréssel rendelkező számítógépre célszerű egy vírusellenőrző programot is telepíteni, mivel a külső vírustámadások folyamatosan veszélyeztethetik számítógépeinket. Erre egy ingyenes alternatíva lehet a manapság piacon levő ingyenes szoftverek közül az Avast antivírus programja. Előnye hogy ingyenes licence 1 évre szól, hátránya hogy bár beépül a böngészőinkbe és folyamatos ellenőrzés alatt tartja azokat, már böngészés közben is, de ezért jelentős lassulást is észre lehet venni a böngésző indításakor, internetezés közben.

Egyik megoldás az újabb gép vásárlása vagy a régi bővítése(pl. RAM), hiszen amelyik számítógépet már a víruskereső tevékenysége is hátráltatja, az bizony nem egy mai darab. Másik megoldás viszont az Avast WebRep moduljának kikapcsolása, mivel ez jelentősen megfogja a böngészőnket. A modul egyébként értékeli az internetes oldalakat a beérkezett javaslatok alapján, hogy mennyire veszélyes; visszajelzéseket mi is küldhetünk oldalakról, hogy mik a tapasztalataink az adott oldallal kapcsolatban. A visszajelzéseket egy kis zöld ikon jelzi, vagyis zöld többsávos a weblapok előtti ikon, ha jó az oldal és kevesebb sávos ha kevésbé jó az oldalról készített visszajelzési ráta.

A modul kikapcsolása: egyrészt böngészőben is letilthatjuk a beépülőmodul futását a kiegészítőknél (ez minden böngészőprogramban más és más helyen oldható meg), másrészt az Avast program beállításai között is inaktiválhatjuk a modult.

Alábbiakban a WebRep modul kikapcsolását mutatjuk be az Avast kezelőfelületén keresztül:

Indítsuk el a programot az óra melletti avast ikonra kattintva.

 

A jobb oldali beállításoknál egy kattintás után az alábbi menürendszer jön elő, itt a Webrep és Antiphishing menüpontnál a Beépülők beállításai szövegrész alatt a WebRep engedélyezése elől a pipát vegyük ki!

A böngésző integráció menüpontnál lehet beállítani, hogy a böngészőinkbe bele legyen-e integrálva a víruskereső modul (ha letelepítjük a modult, akkor még a számítógép védelem ugyanúgy fog élni), illetve a reklámblokkoló funkciót is itt inaktiválhatjuk. Ezt is el lehet távolítani, a gyorsabb működés érdekében.

A fentebb tárgyalt "gyorsítások" a víruskereső védelmének lazítását eredményezik, számítógépe nyitottabb lesz a vírusok felé, így mindenki saját felelősségére végezze el a beállítások módosítását.

2013.08.15.

Keresés