Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

Asus K50IJ DRIVER_POWER_STATE_FAILURE

A címben említett Asus K50IJ kicsit lelassult. Ez még egy 8 éves gépnél nem is akkora probléma, előfordul. 1 hét alatt kétszer viszont nem töltődött már be, boot folyamat közben megállt.

A megállás kétféle volt. Egyik, hogy ún "kékhalál" ablakkal teljesen megakad. A másik meg hogy a Win 7 elkezd töltődni de ahogy a folyamatjelző elindul a töltéskor elfeketedik a kép, a HDD led halványan fel fel villan, tölteni viszont nem tölti be az adatokat 1-2 percig. Azután vagy sikerül neki és betölti az operációs rendszert, ha meg nem sikerült akkor jön a "kékhalál" ablak megint. Driver_power_state_failure.

Ez sok mindenre utalhat. Valamilyen eszköz nem tud "feléledni" tartalék üzemmódból - sok helyen olvasható. De itt tartalék üzemmódról szó nincsen. Mivel a gép lelassult, a HDD meg-megakad, a HDD led halványan villog adja magát elsőre, hogy a merevlemez elektronikája elromlott vagy olvasási hiba van, esetleg mindemellett még a lemez felületén is van hiba (bad sector). Ezeket a feltevéseket megerősítette az eseménynapló elemzése, miszerint: illesztőprogram vézérlési hibát talált a következőn: \device\harddissk\DR1

Hát akkor már tényleg a HDD lesz hibás. Seagate van benne. Seatools diagnosztikai programmal végigellenőriztem mindent. Semmi hiba, HDSentinel sem hoz ki hibát, 100/100%-os a lemez, bad sector nincs. Átviteli sebesség teszt: 50-60 MByte/sec. Ez is jó. Igaz a minimum írás/olvasás 1x lement 5 MByte-ra. Ezek alapján a jó de rossz kategóriába soroltam a merevlemezt, hogy minden jónak néz ki de hát mégiscsak rossz. Csere.

Ha csere akkor már SSD. Gép szét, HDD ki, SSD be, hátlap vissza, telepítő indít. Az indítás után még az elején (a háttértár partícionálás előtt) a gép elfeketedik, lassan villog a HDD led, nem lép tovább. OK SSD-t nem kezel (elsőre tipp). SSD ki HDD be, ugyanaz, nem lép tovább a telepítő. HDD ki, SSD-t meg már eleve be sem tettem vissza :) Telepítő indul. hiba ugyanaz, képernyő elfeketedik, telepítő egy résznél megakad.

Innentől egy hosszabb, és a leírásban nem leírható rész következett, hogy egyébként mi a mandula van a géppel??!?? Sz*paaacs!

 

BIOS frissítés után se javult a helyzet.

Öserőtől vezérelve a BIOS-ban elkezdtem kikapcsolni (locked, unlocked állapot) az eszközöket. Az USB vezérlés locked állapotba állítás után továbblépett a telepítő is. Azaz az alaplap USB vezérlése ment tönkre és ez akadt össze a telepítővel illetve betöltéskor is ez akadályozta meg a műveletet.

A HDD meg jó!

Innentől kezdve hagyományos telepítés, frissítés, beállítás, konfigurálás stb...sima ügy.

A dolog szépséghibája az az, hogy nincs usb támogatás az operációs rendszer alatt (sem máshol) így se egér se pendrive se egyéb külső eszköz csatlakoztatása nem lehetséges. Viszont legalább megy a laptop. Igaz egér helyett érintőpaddal. Pendrive adatmásolás helyett meg ott a felhő. Kérdés hogy ez használható lesz e így, de azt már nem én döntöm el.

 Adatmentés, hibakeresés, telepítés, beállítás: 17 000 Ft.

2018.02.07.

Keresés