Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

ASUS gép nem indul (ASUS M5 A97 R2.0), alaplap és videokártyacsere

A lentebb képeken látható gép kikapcsolás után a következő indításkor nem adott képet, fekete maradt a monitor. Első hallásra tápegység hibára lehet gyanakodni, de szét kell szedni és mérni meg tesztelni kell a hiba pontos meghatározásához.

A táp teszteléséhez csatlakoztassunk le minden eszközt a tápegységről és tegyük a teszterre. Hiba itt nem volt tapasztalható. Sőt a gép le lett tesztelve másik 500W-os táppal is és ugyanezt a hibát produkálta. Arra gondoltam nem ad le megfelelő áramot a videókártya számára. De nem. Ez jó.

 

Akkor nézzük tovább a hibaforrásokat. Ritka, de hátha a 2032-es elem rossz. Nem az. Ez is jó.

Videókártya ki, memória ki.

Van rajta csatlakozó bőven, mindenféle kimenet tesztelve, sehol sem ad jelet. Ez egyre rosszabbnak tűnik, vagy videokártya vagy alaplap hiba?

A gépet memória nélkül bekapcsolva sípolással kell(ene) jeleznie hogy hibás a gép, hiszem a RAM hiányzik belőle. Ez nem sípol. Hmmm. Érdekes.

Tegyük össze mindent, hátha elindul most, hogy előtte minden ki lett véve. Nem indul, világít minden, minden zöld az alaplapon, de kép nincs.  Akkor videókártya ki, teszt kártya be, ami most jobb híján egy S3 Trio 64, talán fél megás PCI -os kártya. Ez sem ad képet. Ez már baj. Akkor az alaplap lehet hibás.

Itt nálam meg is állt a tesztelés, a gép elkerült tőlem. Máshol tesztelték, semmilyen videókártya nem ad képet a gépben, így alaplaphiba erősen feltételezhető. Ez nagy gond. Mert egy alaplapcsere gyakran visz magával sok mindent, RAMot, CPU-t is. Nem is beszélve az OS és egyéb programok esetleges újratelepítéséről.

Bevizsgálás, hibakeresés: 4000 Ft.

2017.11.29.

2017.12.10. update, alaplap és videokártya is hibás...a csere képei és örömei:)

A ház kibontva, a régi rossz dolgok kint, az új beépítésre készen.

A micro ATX alaplap jóval kisebb mint a régi alaplap volt. A házon a rögzítőcsavarokat át kell szerelni.A CPU-n még az új hőelvezető zsír nincs rajta.

Nagy nehezen a CPU hűtő is a helyére kerül, látható, hogy elég kevés a hely a szerelésre a CPU és a ház kiegészítő ventilátora között.

Kábelezés kész, minden kártya a helyén.

Itt még van min finomítani, a kábelek belelógnak a ventilátorok lapátjaiba.

Keresés