Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

ASUS X54H nem indul, kijelzőn nincs kép

Nyomtatás

Címben említett notebook 1 éve áll, akkor meghibásodott, azóta nem volt bekapcsolva, vizsgálva. Alapból az a problémája hogy a bekapcsolás után a kijelzőn nem jelenik meg kép, azaz "nem történik semmi". Kicsit kopottas, 6 éves gép, de azért adjunk neki esélyt hátha működik még.

Bontsuk meg, szedjük le a hátlapot csavarokkal, billentyűzetet a kis pattintós fülekkel a funkciógombok fölött. A váz szétfeszítéséhez valami puhább műanyag lap (bankkártya, gitárpengető) jó szolgálatot tesz.

Ezután tegyük félre a legfontosabb dolgot, a merevlemezt, mert erre még később szükségünk lesz. Mivel ha nem megy a gép, adatmentés szükséges lesz róla. Ha a kijelzőn nincs kép és van külső monitor csatlakozási lehetőség, célszerű azt is kipróbálni, ez megtörtént még az elején, de ott sem adott képet. Itt több dolog lehetséges vagy teljesen rossz az alaplap (videó része) és sehol nem ad ki jelet vagy a kijelző adatkábelen nem megy át az adat. Vagy a külső monitor rész jó, csak a belső rossz.

Mivel így sem adott képet, a szétszerelés után lehúzva a kijelző adatkábelét újratesztelés következett, mert mi van ha csak nem jól kapcsolja a jelet a külső monitorhoz, tehát csatlakoztatva van a külső kábel, de a belsőre (ami esetleg rossz) küldi a jelet.

Itt próbáltam a külső monitort csatlakoztatni, de sajnos sikertelenül, képet nem adott.A felső panel alatt a belső monitor kábel le volt húzva már! Következtetés: hibás az alaplap. A gép egyébként tölt, dolgozik, érződik hogy az operációs rendszer indul, de képet nem látni.

Jöhet az adatmentés... ehhez először is mentsük át az állományokat egy másik adattárolóra. Aztán mivel 50 GByte-ról van szó, beszereztem egy USB 3.0-s HDD házat amibe beépítettem a laptop eredeti (egyébként 100%-os teljesítményű) merevlemezét.

Aztán nekiálltam átalakítani a partíciókat az eredeti HDD-n, 3 meghajtó volt, a kettesen voltak a fontos adatok. Az egyes-hármast letöröltem, aztán a kettest kiterjesztettel felfele, majd lefelé is, így lett egy db. 500 GByte-os partíció. A biztonsági mentésre amit előzőleg készítettem így nem lett szükség, minden adat rajtamaradt az eredeti meghajtón sértetlenül. A jövőben a beépített háznak köszönhetően hordozható HDD-ként működik a régi laptop merevlemeze.

Javítás ára: 12 500 Ft

2017.03.28.