Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

Asus x55a laptop hiba, nem indul

A hibajelenség: otthoni CR2032-es cserét (és az elem tartójának sajnálatos eltörését) követően a laptopot elvitte a kedves Ügyfél egy xy szervizbe, ahol vizsgálat és némi szervizelés után működőképes a gép üzenettel elkészült a laptop. Gyakorlatban ez annyit tesz ki, hogy az operációs rendszer töltése közben a gép mindig újraindul. Tehát továbbra sem működik. Ráadásul mivel továbbra sem volt jó a gép a kedves Ügyfél szintén megpróbálta átnézni a gépet, minek hatására az LCD kijelzőn már nem is jelent meg a kép, csak a ledek világítottak, de tovább lépni nem tudott a számítógép.

A megoldás: Asus x55a laptop teljes szétszerelése, mely során megállapítható a CR2032-es elem nem megfelelő csatlakozása az alaplaphoz. „Házi” megoldással visszarögzítve a helyére, végleges megoldást a teljes alaplapcsere jelentene (az elemtartó rögzítve van az alaplaphoz). CR2032 elem bemérve, (3.01 V feszültség.) A gépi óra elállítódása az elem elmozdulása során jöhet elő, ekkor a BIOS visszaáll a gyári értékekre.

Összeszerelés után a laptop elindult, de gyakran újraindul. Merevlemezteszt (100/100) OK, Memóriateszt (1,5 órás) OK, CPU hőmérséklet 100 °C körüli ezért hővezető zsír újrakenés történt, ezután a hőmérséklet maximális CPU terhelés mellett max 87°C-ra melegedett fel. CPU üzemi hőmérséklet 45°C. ventilátor max terhelés mellett 4400/perc fordulattal megy (87°C), normál terhelésnél 2020/perc fordulattal.(45°C)

Elvégzett javítás után a számítógép 3 óra alatt nem indult újra. Javasolt 3 ventilátoros „laptop hűtő pad” alkalmazása az optimálisabb hőmérséklet eléréséhez.

 

Tehát a processzor túlmelegedése okozta a problémát, bár a 87 fokos CPU hőmérsékletet még mindig magasnak tartom, de jobbat nem lehetett kihozni a rendszerből. Szerelés közben megállapítható volt a hűtőventilátor sérülése is. (3 lapát ki van törve belőle.)

 

2014.11.19.

Keresés