Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

Acer Travelmate 2310 szétszerelés

Mai alanyunk egy Acer Travelmate 2310-es laptop. Alapvetően nem  ventilátor tisztítás és CPU zsírozás volt a cél, de ha már szét kellett szerelni akkor azt is kitakarítottam. Lássuk hát hogyan is célszerű szétszerelni. Akkut vegyük ki! A billentyűzet fölötti burkolatot felpattintva megtaláljuk a billentyűzet csavarjait, ezeket kilazítva, a szalagkábelt kihúzva máris cserélhető vagy kivehető a billentyűzet.

A nálam levő laptopban nem volt merevlemez már(kép jobb alsó sarkában lenne a helye) 2 csavar rögzíti a fedelét, egyiket csak kilazítani lehet, nem csavarodik ki teljesen. A CPU és ventilátor fölötti burkolatrész (bal oldal) szintén csak lazítható 2 csavarral. Itt már akár hozzá is férnénk a CPU-hoz meg a ventilátorhoz, de ha már itt vagyunk szereljünk kicsit tovább...Középen a wifi kártya illetve memóriamodulokhoz férhetünk hozzá. Mindkettő két oldalt pattintós füllel van fogatva, könnyen kivehető.

Figyeljünk oda a kábelek helyes kötésére! (main, aux). Jobbra a kártyától látható az alaplapi CMOS akku, igen jelenesetben egy 3V-os MAXELL akkuval találkozhatunk. Jelenleg 1V van benne, ami kevés, de tekintve hogy jó ideje nem ment már a gép az is lehet, hogy ez megfelelő, de az is lehet hogy ennek hibájából nem indul a gép. Ennek tesztelése majd egy másik ilyen akku beszerzése után lehetséges csak. (Alapvetően "a nem indul a gép jellegű probléma" van ennél a masinánál is). ML 1220 gombakku egyébként.

A kijelzőt 180 fokban hátrafektetve látszik 2-2 csavar amiket kicsavarva - és az alaplapról lehúzott adatkábel segítségével- a kijelző le is vehető.

Íme:

A gép már 2 darabban van, a hátlap csavartérképe nem kevéssé összetett ez esetben... jobbra a memóriamodul (256 MB DDR1) illetve a felső előlapi panel kivéve, amit 2 csavar fogott. Ez nem kevés időt vesz idénybe (mindent szétcsavarni).

Visszatérve a billentyűzet oldalára óvatosan kössük le az érintőpad szalagkábelét, valamint az elektromos csatlakozót, ez eléggé nehezen jön ki a helyéről és összeszereléskor nehezen is megy vissza a helyére.

Az alaplap a laptop alsó tokjában és a fedele már különbontva. Ezután már csak pár lépés hogy kibontható cserélhető legyen az alaplap.

A sárga csavarhúzó-véggel jelölt részen fogja már csak egyedül csavar az alaplapot. Ezt ki kell csavarni. A tápbemenet melletti részen a külső monitor csatlakozó (ha jól emlékszem...) rögzítőcsavarjait egy fogóval ki kell csavarni az alaplap kivételéhez. A hangszóró csatlakozóját is el kell távolítani a tok-alaplap szétválasztás előtt.

Poros, de nem annyira. A ventilátor fedelét 6 kisebb csavar fogja oda, ezeket kicsavarva látszik a pormennyiség.

A CPU-t rögzítő 3 csavar lazításával levehető az egész hűtőrendszer az alaplapról. A ventilátor tápcsatlakozója is könnyen kihúzható az alaplapról. Ezután lehet a régi zsírt eltávolítani és az új réteget felvinni.

Elérkeztünk utazásunk végéhez, a visszaszerelésnél minden részletre érdemes odafigyelni, mit honnan vettünk ki, hova kell visszacsavarni, tenni. Szétszerelés,tisztítás, összerakás megtörtént de a gép továbbra sem indul sajnos. ML1220-as akku beszerzéséig jobb ötletem nincs. Az akkucseréhez elég a gép hátán a középső lapot lecsavarni, kipattintani, kis ügyeskedés után már cserélhető is az lesz akku. Valamikor a közeljövőben...

 2012.12.29.

Update... mint később kiderült a hálózati töltő volt a ludas, igaz zölden világított mintha töltene az adapter, de áramot csak nem adott át a gépnek. Léteznek univerzális adapterek, melyeknek az ára kb. a fele a gyári töltők árainak. (9-10.000 Ft)

2013.03.19.

Keresés