Figyelem! Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.

HP CompaqNX5000 laptop csak másodjára indul el bekapcsolás után, óra mindig 1980-as dátumra áll át

Az alábbi probléma nem a HP Compaq NX5000 sajátossága. Szinte minden laptopnál vagy asztali gépnél is előfordulhat a hibajelenség. A hiba a következő: 2005-ös laptop révén az akkumulátor már nem tartja az áramot amennyiben nem kap 220V-ot a laptop.( ergo: az akku teljesen lemerült, cserére szorulna). Amennyiben áramtalanítjuk a gépet a következő indításkor az alábbi hibaüzenet jelenik meg:

Ez alapvetően merevlemez problémára utalna, de nem az, mert újbóli ki/bekapcsolás után már úgy néz ki működik a rendszer, töltődik a Windows XP. Bejelentkezési ablak után előbukkan egy üzenet, miszerint:

Na meg az óra át is áll a BIOS default értékére, 1980. január 4-re. Ez egyértelműen az alaplaphoz kötött 3V-os elem hibájára utal. (általában CR 2032-es típus)

 Akkor essünk neki, célszerű "fedlap-csavar" térképet készíteni a csavarok pozíciójáról, mivel itt is többféle méret és hosszúság létezik a csavarok között. Itt érdekességként (és teljesen haszontalan információként )megjegyezhető hogy ez a laptop erősen jobb oldalas, tekintve, hogy többször annyi csavar van ott mint a bal oldalon. Itt van a DVD olvasó és a HDD is, ezek környékén valamivel több és kisebbek a csavarok.

Szétszereléskor először az akkut kell kivenni, nehogy áram alatt legyen akármelyik alkatrész is. A HDD ennél a típusnál az akkuhoz hasonlóan egy rugós-elhúzható fül segítségével vehető ki, ugyanígy a DVD olvasó is kiszabadítható a házból. A wifi vevő fedele egy külön csavarral van rögzítve, rajta a csatolóival, ezeket megjegyzés után kivehetjük, a csatlakozókat lepattinthatjuk.

A csavarozás után, a kijelző paneljének másik csatolóját viszonylag egyszerű mozdulattal húzzuk le az alaplapról és némi feszegetés árán már ketté is válik hőn szeretett masinánk. Természetesen a billentyűzetet rögzítő 2 csavar a hátlapról már lekerült, illetve a szalagkábelt is eltávolítottam az alaplapról. Itt megjegyzendő, hogy egy business kategóriás gépről van szó, ennek tudható be ez a kulturált szétszerelési mód is, 1-2 csatlakozó, csavarozás és már látszik is a lényeg, a kijelző meg mehet félre.

Az előbb említett lényeg kicsit közelebbről: Érdekesség, hogy CR 2016-os elem van benne. Ez ugyanúgy 3V-os, de kevesebb ideig bírja, mint 2032-es társa. Ja és magassága éppen fele a 2032-esnek. Voltmérő hiányában még csak szétszereltem, de egészen biztos hogy ő a ludas. Mérés később. A képen látható szalagkábel és a hozzá tartozó elektronika az érintőpad és gombjai vezérlésére szolgálnak.

Az elem kiszerelve, mérésre készen. Ilyet egyébként kompletten kb 3500-4500 Ft ért lehet kapni eredeti HP alkatrészként. Kis házi-barkács technikával azonban otthon is elkészíthető a pót-elem illetve vezeték kombináció. Csatlakozásoknál ügyeljünk a pontos illesztésekre illetve a szigetelésre az elem csatlakozóinál. (szigetelőszalagba burkolni az elemet pont megfelelőnek tűnik, szigetel, véd.)A képen az eredeti, gyári csatoló van, zsugorfólia nélkül. (mérés, elkészítés, új elem behelyezés később)

De ha már ennyire szétszedtük a gépet nézzük csak meg kicsit közelebbről...a ventilátor és társai elég porosnak tűnnek, azok lennének?

Azok voltak... a bordáknál a szokásos évek alatt felgyülemlett porcsík a hűtés hatásfokát hatványozottan gyengíti.

Itt a gép elemeinek az apraja:(billentyűzet, HDD, akku, takarólemezek, DVD, grafikus kártya stb.)

Itt meg a nagyja: a kijelző és a felső műanyag tok, az alsó műanyag tok és a belső alkatrészek. A ventilátor és a hőelvezető kiszerelve, hőelvezető zsírzásra várva.

Szerelés közben kis HDD diagnosztika pihenésképpen. Mint a képen is látszik "olyan-amilyen" a merevlemez. Ez csak olyan plusz, elvileg csak a gép lassú és újra kell telepíteni, de ilyenkor azért fel szoktam mérni a gép további lehetőségeit is, mikre számíthat a tulajdonos a jövőben. Ez a HDD még azért el fog menni egy darabig bár a bad sectorok száma idővel csökkenni biztos nem fognak.

És kész a majdnem zsugorfóliás home-made elemtartó. Itt jöttem rá hogy a pillanatragasztó túlságosan szigetel, ha nem jól bánunk vele. Eredeti elemben egyébként 0.12 V volt, az újban 3.10V , egy ideig biztosan jó lesz.

Hűtőzsír a CPU-ra, aztán a hőelvezetőt rácsavarni óvatosan.

Kezd alakot ölteni. Amire figyelni kell: csatlakozó a bal felső sarokban, touchpad szalagkábel és az elem kivezetése középen, a wifi kábele (fekete, fehér) áthúzni a laptop másik oldalára. Az alu takarólemezek némi legózás után már stimmelnek is.

A billentyű szalagkábele után az F8-F9 között is látható füleket a helyére tolva, hátul már rögzíthetjük is a billentyűzetet. (5 fül, 2 csavar)

 És kész, voilá! Most már indul elsőre a gép, nincs óraelállítódás sem. Viszont a Windows telepítés még hátravan, mert eredetileg lassú volt a gép és csak újra kellene telepíteni...de az már egy másik történet.

Keresés